Maltfabrikken er som et stort ”orkester” med mange forskellige aktører. Kulturloft er en af de fremtrædende i den sammenhæng, men er lidt gemt væk oppe under loftet.
Det er foreningen Ebeltoft Kulturhus, som driver Kulturloft, og denne forening har været en aktiv ”kulturentreprenør” i Ebeltoft i mange år – også længe før Maltfabrikken blev til virkelighed.
Foreningen startede i 2007 med kulturhuset ”Kulturministeriet” på Festpladsen i Ebeltoft. Der har Ebeltoft Kulturhus afholdt over 1.000 arrangementer i den til sidst nedrivningsmodne bygning. Da Maltfabrikken, Ebeltofts nye fantastiske ramme for kultur m.v., stod færdig i 2019, var det et både oplagt og interessant næste skridt for foreningen at flytte ind på det store karakterfyldte loft over ”Maltlageret”. I dag er dette loft kendt som et spændende koncertsted m.v. og navnet KULTURLOFT.
Et unikt kultur-kraftværk
Det arkitektmæssige greb om det samlede projektet ”Maltfabrikken” har forståeligt nok fået mange rosende omtaler og priser – også internationalt. Denne opmærksomhed har givet et blik på Ebeltoft, som kan betyde meget for den fremtidige lokale udvikling. Ikke mindst på kulturområdet. Det kan man håbe, at vi alle i kommunen fortsat vil udnytte, støtte og videreudvikle.
Gode rammer er dog ikke nok. Først og fremmest er det de mange forskellige aktører på stedet, som skaber værdi lokalt og for byens gæster. I den sammenhæng kan disse kræfter på forskellig vis også berige hinanden og yderligere gøre Maltfabrikken til noget helt særligt.
De stærke frivillige
En stor del af de omtalte aktører på Maltfabrikken (og måske i særlig grad på Kulturloft) er de mange frivillige kræfter. Lige siden foreningen Ebeltoft Kulturhus blev etableres i 2007 har det stort set udelukkende været frivillige, der har stået for driften. I dag er der over 70 frivillige knyttet til Kulturloft. Det er en kæmpe styrke, men også udtryk for det muliges kunst. En ansat daglig leder, tror jeg, er et stort ønske for mange på Kulturloft. Det kan økonomien for Kulturloft desværre ikke løfte i dag, men …
Kultur, værdi og økonomi
Vores nye kulturminister Jakob Engel-Schmidt har regnet lidt på det og fundet ud af, at kultur er en god forretning for Danmark. Jeg tænker, at vi også her lokalt kan lave et regnestykke, der giver et tilsvarende resultat. At kultur på mange måder er en god investering med et fornuftigt afkast. Og der er måske et økonomisk udviklingspotentiale, vi i fællesskab kan folde ud og forfølge – også når det gælder Kulturloft.
Kulturlivet er utvivlsomt en meget vigtig magnet, når der skal tiltrækkes flere borgere til en kommune. Maltfabrikken / Kulturloft har fx haft stor betydning, da min kone og jeg valgte at flytte til Ebeltoft for snart to år siden. Kan kulturen tiltrække flere borgere og gæster, vil det naturligt gavne alle dem, som på forskellig vis skal leve af den omsætning, det medfører. Og denne omsætning samt flere ressourcestærke tilflyttere / skattebetalere smitter jo også positivt af på vores fælles Kommune- og kulturstøttekasse.
Værdien ved at støtte kultur tænker jeg også må spille en rolle for det lokale erhvervsliv. Der kan jo på forskellig vis skabes et win-win samarbejde. I sammenhæng med Kulturloft kan det være den særlige synliggørelse af stedets sponsorer samt forskellige ”kulturpakker” for virksomhedens medarbejdere. Det og meget mere kan man læse om på hjemmesiden for Kulturloft: www.kulturloft.dk
Desuden kan man på Maltfabrikkens hjemmeside www.maltfabrikken.dk læse mere om de mange forskellige aktører, der hver dag er med til at skabe det indhold, som gør Maltfabrikken til et fantastisk sted.
Din, min og vores fabrik 😊
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning.
Comments